Ne vegyen zsákbamacskát!
Műszaki állapotfelmérés az ingatlanvásárláskor

Az ingatlanvásárlás sokunk számára az életünk egyik legnagyobb befektetése. Éppen ezért fontos, hogy ne csak a lakás hangulatára, elhelyezkedésére összpontosítsunk, hanem a műszaki állapotát is alaposan megvizsgáljuk. A rejtett hibák később komoly anyagi terhet róhatnak ránk, amire nem biztos, hogy előzetesen gondoltunk.

szakértő segítség

A műszaki állapotfelmérés során egy szakértő műszaki ellenőr átvizsgálja az ingatlant, és feltárja az esetleges hibákat, problémákat. Ez nemcsak a falak repedéseire, a nyílászárók elavultságára korlátozódik, hanem kiterjed a gépészeti és elektromos hálózatra, a tetőszerkezetre, a szigetelésre is. Ezeket a hibákat mi nem biztos, hogy észrevesszük, de egy gyakorlott szem és néhány műszer egyértelműen kiszúrja a hiányosságokat vagy az épület korából adódó problémákat.

ingatlan műszaki felmérése

Előnyök

A felmérésnek számos előnye van:

- Megelőzi a rejtett hibák okozta kellemetlenségeket és anyagi károkat.
- Segít a reális ár meghatározásában. A felmérés alapján pontosabb képet kapunk az ingatlan értékéről, így akár alkudozni is tudunk.
- Lehetővé teszi a felújítási költségek előzetes kalkulációját. A szakértő nemcsak a hibákat tárja fel, de javaslatot tesz a javításukra is, így pontosan tudhatjuk, mennyibe fog kerülni az ingatlan felújítása.
- Megkönnyíti a hitelfelvételt. A bankok a hitelbírálat során figyelembe veszik az ingatlan értékét és műszaki állapotát. A felmérés eredménye javíthatja a hitelfelvételi esélyeinket.

ingatlan műszaki felmérése

A műszaki állapotfelmérés

A műszaki állapotfelmérés egy több lépésből álló folyamat, amely magában foglalja az ingatlan alapos vizsgálatát, a problémák dokumentálását és a javítási költségek becslését. A felmérés során a szakértők olyan speciális eszközöket használnak, mint például a falnedvességmérők, hőkamerák és egyéb diagnosztikai eszközök, amelyek segítségével pontos képet kaphatnak az ingatlan állapotáról. Az eladót meg lehet nyugtatni, falbontásra, vagy egyéb, roncsolással járó beavatkozásra nem kerül sor. A teljes felmérés mindössze 1–1,5 órát vesz igénybe, és azonnali válaszokat kaphatunk. Ezt később jegyzőkönyves formában, fotókkal illusztrálva is megküldik nekünk.

ingatlan műszaki felmérése

Megéri ez anyagilag?

Bár a műszaki állapotfelmérés költsége jelentősnek tűnhet, mégis, az ingatlan árához képest elenyésző mértékű, sőt már rövid távon is megtérül, nem beszélve a hosszú távú előnyökről. A rejtett hibák időben történő felfedezése megelőzheti a későbbi drága javításokat, és segíthet abban, hogy reális képet kapjunk az ingatlan valódi értékéről. Ezáltal – ha talpraesettek vagyunk – akár azonnal le is alkudhatjuk a javítási költségeket a vételárból. Ha előre tisztában vagyunk a javítási, felújítási költségekkel, az ingatlanvásárlás során sem fogjuk kifeszíteni magunkat anyagilag, hanem bankunkkal, pénzügyi tanácsadónkkal karöltve már az esetleges hitelfelvételt is annak tudatában tervezhetjük, hogy mekkora várható kiadásaink lesznek a vásárlást követően.

ingatlan műszaki felmérése

Félelem a választástól

Az ingatlan műszaki állapotfelmérése nem arról szól, hogy mindenképpen lebeszéljék önt a vásárlásról. Minden ingatlanban van hiba. De ez nem jelenti azt, hogy nem is lenne érdemes megvásárolni a kinézett házat vagy lakást. Bizonyos "hibák" egyszerűen az adott korban elterjedt építési módból, vagy elérhető építőanyagokból adódnak. Ezek minden hasonló épületen ugyanúgy felfedezhetőek, jelentős részükkel együtt lehet élni. Az állapotfelmérés abban tud segíteni, hogy rávilágítson a rejtett, komoly kockázatot jelentő problémákra, és lehetőséget biztosítson önnek, hogy még a vásárlás előtt megfontolja, hogy vállalja-e az ezzel járó többletterheket. A végső döntés mindig az öné.

Vigyázz, kiben bízol meg!

A gyakorlat azt mutatja, hogy sokan – spórolva a költségeken – már egyből generálkivitelezővel, burkolóval, kőművessel vagy magát ezermesternek mondó illetővel mennek ingatlant vásárolni abból a megfontolásból, hogy a végén úgyis ő fogja majd csinálni a javításokat, így jobban tudja. Ne adj' isten, a már megvásárolt ingatlant kezdik el felméretni velük. Ezzel több gond is van. Egy "szaki" nem úgy tekint a házra, mint egy mérnök. Ráadásul anyagi érdeke is fűződik hozzá, hogy ott is hibát találjon, ahol esetleg nincs. Egy független műszaki ellenőrrel ilyen nem fordulhat elő. Érdemes tehát átgondolni, hogy kiben bízunk meg.

A műszaki állapotfelmérés nem csupán egy költség, hanem egy befektetés az ingatlanvásárlás biztonságába. Segít a rejtett hibák feltárásában, a költségek pontos kalkulálásában, és abban, hogy a vásárló békében élvezhesse új otthonát, tudva, hogy minden lehetséges problémát előre feltártak és kezeltek. Az ingatlanvásárlás egy izgalmas, de gyakran stresszes folyamat lehet, az Otthonüzemeltetés mérnökei által végzett műszaki állapotfelmérés azonban biztosítja azt a nyugalmat és biztonságot, amelyre minden vásárlónak szüksége van. Árainkat itt találja. Lépjen kapcsolatba velünk! 

További bejegyzések

Ingatlan műszaki állapotfelmérés

Az üresen álló ingatlanok gondozása

Karbantartási ötletek télre

Kártevőírtás

Scroll to Top
nap :
óra :
perc :
másodperc